måndag, juni 24

Operatören för världens största aktiebörs startar Bitcoin-marknad

Det är Intercontinental Exchange (ICE), ägaren av New Yorks aktiebörs (NYSE) som meddelat att de kommer att lista en terminskontrakt för Bitcoin och starta ett nytt bolag vars uppdrag ska vara att göra Bitcoin mainstream.

Det var i fredags som ICE presenterade denna nyhet. Deras nya platform Bakkt har utvecklats tillsammans med några jättar i teknikbranschen bland annat Microsoft, Starbucks och Boston Consulting Group (BCG). Denna nyhet sågs hos CCN.com

Bakkt introducerar fysisk leverans av Bitcoin-terminer

Bakkt kommer att integrera med ICE:s terminsmarknad för att lista fysiskt avvecklingsbara Bitcoin-terminier komplett med fysisk lagerhållning hanterat in-house av ICE. Bakkt kommer att lanseras i November efter alla nödvändiga godkännanden gått igenom.

Eftersom att ICE står som borgenär för alla tillgångar på Bakkt-plattformen så kanske institutionella investerare, såsom pension och försäkringsbolag kommer att vara mindre tveksamma till att investera i Kryptovalutor.

”Bakkt är designat för att leverera en skalbar påfart för institutionella, handlare och konsumenter att delta i digitala tillgångar genom att förespråka högre effektivitet, säkerhet och användbarhet.” Sa Kelly Loeffler, VD för Bakkt.

Bitcoin kan bli den första världsomspännande valutan

I en intervju med tidningen Fortune la Kelly Loeffler och Jeffery C. Sprecher (grundare, ordförande och VD för ICE) fram sina ambitiösa planer för Bakkt. De sa att plattformen kommer att operera i ett lager ovan på Bitcoin:s blockchain, liknande Lightning Nätverket.

”Bitcoin skulle verkligen förenkla förflyttningen av globala pengar”, sa Sprecher till tidningen. ”Den har potentialen att bli den första världsomspännande valutan.”

Även fast ICE tror sig kunna ta Bitcoin till massorna så säger de även att verkligheten inte kommer att överensstämma med kryptoanarkisternas vision som så många early adopters håller fast vid.

”Bitcoin kan inte överleva som en skurkidé” Sa Sprecher till Fortune. ”För att utvecklas måste kryptovalutor köras på etablerad infrastruktur. De behöver förtroendet och reglerna som blivit inbyggt i våra finansiella system över många år. De behöver den typen av förtroende som den stora styrelsen representerar”

Mixade Signaler

Detta ger lite mixade signaler. Idén med kryptovalutor är att ingen ska kunna hålla dina tillgångar eller övervaka vad du gör med dina tillgångar. Detta är något som utvecklarna och early adapters håller mycket högt. Att vi nu skulle börja handla Bitcoin och andra kryptovalutor på en strikt reglerad handelsplats med övervakning av stora företag och myndigheter runt om i världen är helt tvärt om mot den vision Satoshi Nakamoto en gång hade.

Däremot så kommer aldrig kryptovalutor bli mainstream, vilket Sprecher påpekar, om de inte får den trovärdighet som fiat valutor har i dagsläget. Oavsett hur inbillad denna trovärdighet är eller inte.

Måste vi släppa vår idé om ett anonymt betalmedel eller kommer Bitcoin aldrig att slå igenom på ICE? Kommer ICE och liknande handelsplatser bli som en hamn där institutionella investerare och småsparare kan handla i säkerhet medans de mer vågade kan ge sig ut på öppet hav och handla helt anonymt utan myndigheters inblandning där pengar, som idag, skickas nästan helt anonymt.

Framtiden är onekligen spännande när det gäller kryptovalutor och Bitcoin!