måndag, juni 24

Europas internet kommer aldrig bli sig likt

Det här är en text jag hade hoppats att jag aldrig skulle behöva skriva. Detta kommer inte handla om krypto eller blockchain, direkt. Det är snarare en text jag måste skriva då jag tror att hela min site kan komma att behövas läggas ner om denna EU lag blir verklighet. Jag tappade för ett tag helt orken och viljan att fortsätta skriva här men nu känner jag att vi, alla europiska medborgare, måste kämpa emot denna lag.

Allt handlar om den nya copyright lagen som röstades igenom i Europaparlamentet under onsdagen den 12:e september och främst då de två artiklarna 11 och 13.

Artikel 11

Artikel 11 är den som främst kommer att drabba mig och min sida Krypto Idag. Den innebär att någon som länkar till en nyhetssida måste betala upphovsrättsinnehavaren en avgift. Sidan man länkar till kan fritt sätta vilket pris man måste betala för att få länka till dem. Många av artiklarna jag skriver är just översättningar från nyheter jag letat upp runt om på internet. Detta tror jag är uppskattat av er som läser. Medlemsstaterna kommer att få, men behöver inte, göra undantag från denna artikel för att begränsa dess omfattning.

Artikel 13

Copyright filter. Detta innebär att alla som laddar upp något på internet måste gå igenom ett filter som undersöker om innehållet du laddar upp är upphovsrättsskyddat. Detta innebär att alla bilder jag laddar upp här på min site måste gås igenom av ett sådant filter. Jag har inga ekonomiska resurser att sätta upp ett sådant filter. Hur ska filtret känna av att det är t.ex. satir som laddas upp? Svar: det går inte. För information så använder jag alltid bilder från unsplash.com eller pixabay.com där bilderna distribueras fritt utan krav på ersättning.

Vad kan vi göra nu?

Siten https://saveyourinternet.eu är ett utmärkt ställe att fortsätta läsa på om de nya lagarna samt att de kan hjälpa till att kontakta våra företrädare för Europaparlamentet. Det är otroligt viktigt att vi gör våra röster hörda och inte låter dessa ogenomtänkta förslag bli verklighet!

Detta röstades igenom under stående ovationer…