måndag, juni 24

En Japansk stad testar online röstning med hjälp av blockchain

Det är den Japanska staden Tsukuba som introducerat ett online röstningssystem som använder sig utav blockchain som möjliggör för invånarna att rösta för sociala utvecklingsprogram. Detta rapporterar CCN.com om på måndagen.

Tsukuba är den första staden i Japan att införa ett sånt här system. De kommer använda sig utav Japans så kallade ”My Number” det är deras 12-nummer långa personnummer som alla Japanska medborgare får för att identifiera sig.

Systemet är specifikt för att invånarna ska rösta på diverse sociala program. Det går till så att den som ska rösta placerar sitt My Number kort på en kortläsare innan rösten läggs medans de väljer vilket program de vill rösta på. Rösten registreras sedan på en decentraliserad liggare (ledger) och således gör den immun mot manipulering.

Efter att har erlagt sin röst via systemet så sa Tsukubas borgmästare, Tatsuo Igarashi ”Jag trodde att det hade involverat fler komplicerade procedurer men jag upptäckte att det var minimalt och lätt” enligt Japan Times.

Dessvärre gick inte denna digitala röstning helt smärtfritt till. Flera användare rapporterade att de glömt sina lösenord vilket gjorde att de inte kunde erlägga sin röst. Röstsystemet krävde extra säkerhet i form av lösenord och inte bara att man skannar sitt ID-kort.